Nieuwsuur 🇳🇱

datetime url description
2025-04-29 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5070/afspelen Een grote stroomstoring trof maandag Spanje en Portugal. Het is duidelijk dat deze landen niet voldoende waren voorbereid. Hoe zit dat in Nederland? We bespreken het met Han Slootweg, hoogleraar intelligente energienetwerken en directeur bij netbeheerder Enexis, en de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hein van der Loon. * De Amerikaanse president Trump zit er nu honderd dagen. We maken de eerste balans op met Amerikacorrespondent Sjoerd den Daas. * De ambitie van de gemeente Utrecht om de wijk Overvecht-Noord voor 2030 aardgasvrij te maken, was te hoog, schrijft de Utrechtse Rekenkamer in een ruim tweehonderd pagina's tellend rapport.
2025-04-28 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5072/afspelen Kritiek op kabinetsplan ov-pas voor minima. Voorzitter brancheorganisatie OV-NL Hatte van der Woude schuift aan in de studio. * Russen in Estland verliezen stemrecht. Estland voert strenge wetten in om de Russische invloed in de voormalige Sovjetstaat terug te dringen. * In Europese wijnen zijn 'verontrustend' hoge concentraties van de chemische stof trifluorazijnzuur (TFA) aangetroffen, die valt onder de groep PFAS-chemicaliën. Wat betekent dit voor Nederlandse wijnboeren? * Financiële risico's amateursportclubs schrikken bestuurders af. Door regels en wetten zijn vrijwilligers privé ook aansprakelijk voor fouten en wanbeleid binnen de club.
2025-04-27 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5066/afspelen Explosie haven Iran. Na de explosie brak een grote brand uit, waarna alle activiteiten in de haven werden stilgelegd. 24 uur na de explosie waren hulpdiensten nog altijd bezig met blussen. * Hezbollah was de afgelopen twintig jaar de dominante macht in Libanon. Maar Israël wist veel leiders uit te schakelen en Hezbollah ook militair hard te raken. Met Hezbollah verzwakt, ligt er een kans voor de Libanese regering om de macht naar zich toe te trekken. * Tentoonstelling Johan de Witt in Het Dordrechts museum. Werken van de beroemdste kunstenaars uit zijn tijd, waaronder een Rembrandt, geven een tijdsbeeld van het leven in de 17e eeuw.
2025-04-26 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5067/afspelen In de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome is paus Franciscus begraven. We blikken terug op de dag met Jan Hendriks, bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam, en cultuurtheoloog Frank Bosman. * Trump en Zelensky waren aanwezig bij de uitvaart. Ze hebben een korte ontmoeting gehad waarbij ook de Britse premier Starmer en de Franse president Macron waren. * De 'Russificatie' in de bezette gebieden in het oosten van Oekraïne gaat onverminderd door. Ook in de klaslokalen. Kinderen daar krijgen lesboeken uit Rusland en de Oekraïense taal wordt onderdrukt. Dat is in strijd met het oorlogsrecht.
2025-04-25 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5062/afspelen Door de uitstoot van broeikasgassen warmt de aarde op en dat betekent hogere temperaturen. Maar het kan de komende decennia ook juist kouder worden. Dat heeft alles te maken met veranderingen in de Atlantische Golfstroom. Verslaggever Marijn Duintjer Tebbens over de gevolgen voor Nederland. * Minister Hermans presenteert vandaag een klimaatpakket waarmee het wettelijke klimaatdoel dichterbij komt. Hoe belangrijk is het thema klimaat anno 2025 voor haar en haar partij, de VVD? * Ruim 3400 mensen hebben vandaag een lintje gekregen. De uitreiking was een maand geleden voer voor flinke politieke discussie. Hoe kijken de betrokkenen daarop terug?
2025-04-24 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5060/afspelen Het kabinet komt met nieuwe stikstofdoelen voor de landbouw, industrie en het verkeer. De landsadvocaat, de belangrijkste juridische adviseur van het kabinet, is zeer kritisch. Het laatste nieuws uit Den Haag met Nynke de Zoeten. * Excuses van Amsterdam voor rol Jodenvervolging. De excuses volgen op een onderzoek van het Niod naar de rol van gemeentelijke diensten bij de vervolging van Joodse Amsterdammers. Te gast is Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier. * De toekomst van Oekraïne. Heeft Europa, dat graag mee wil praten over een bestand, nog wel iets in de melk te brokkelen? We spreken EU-correspondent Kysia Hekster.
2025-04-23 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5063/afspelen Binnen een paar jaar moeten alle pensioenfondsen zijn overgestapt naar het nieuwe pensioenstelsel. De grote, collectieve pensioenpotten van de fondsen worden opgeknipt in persoonlijke potjes. Te gast: Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie. * In de voorjaarsnota hebben de coalitiepartijen afgesproken dat de huren in de sociale sector dit jaar en volgend jaar niet stijgen. De Tweede Kamer debatteert vanavond over de kabinetsplannen.
2025-04-22 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5061/afspelen Amerikaanse, Europese en Oekraïense functionarissen praten morgen over de toekomst van Oekraïne. We spraken eerder journalist en schrijver Catherine Belton over de mogelijkheden voor een bestand tussen Oekraïne en Rusland. * Twee grote belangenorganisaties van medisch specialisten werken niet meer mee aan de recensiesite ZorgkaartNederland. Linda Daniëls, manager medisch-specialistische zorg bij de Patiëntenfederatie, is te gast. * Nederlandse universiteiten nemen maatregelen om de instroom van internationale studenten in het hoger onderwijs te beperken. We spreken Casper van den Berg, voorzitter van Universiteiten van Nederland.
2025-04-21 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5065/afspelen Paus Franciscus overleden. Paus Franciscus is op 88-jarige leeftijd overleden. Gisteren sprak hij op het Sint-Pietersplein vanuit een rolstoel nog het urbi et orbi uit. Wat is de erfenis van de paus die dertien jaar aan het hoofd stond van de Rooms-Katholieke kerk? We vragen het Frank Bosman, cultuurtheoloog aan de Tilburg University. Ook spreken we Ramon Mangold. De fotograaf vergezelde hem op tientallen reizen en logeerde zelfs bij hem thuis. * Rechtszaak over Google. Vanaf vandaag buigt de Amerikaanse rechter zich over de vraag of de techgigant opgebroken moet worden en delen van het bedrijf verplicht moet verkopen.
2025-04-19 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5064/afspelen NSC na Omtzigt. 1,2 miljoen stemmen kreeg NSC in 2023: in één klap sleepte Pieter Omtzigt twintig zetels binnen. Maar het politieke succes bracht ook de onvermijdelijke druk met zich mee. Daar bezweek hij uiteindelijk aan. Hoe moet het nu verder met zijn partij? We gaan langs in Twente, Omtzigts thuisregio, en spreken met NSC-bewindslieden Judith Uitermark en Sandra Palmen. * De aantrekkingskracht van De Nachtwacht. Met een speelfilm, een expositie in het H'ART Museum en een afgekeurd doek in Het Mauritshuis was het druk voor liefhebbers van Rembrandt van Rijn. De Nachtwacht blijft als inspiratiebron een grote aantrekkingskracht uitoefenen.
2025-04-18 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5054/afspelen NSC-leider Pieter Omtzigt verlaat de landelijke politiek. Politiek duider Arjan Noorlander praat ons bij. Duo-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven is te gast. * Het kabinet heeft de voorjaarsnota openbaar gemaakt. Econoom Mathijs Bouman zet de economische implicaties op een rij. * Volgens de VN lijkt het erop dat de humanitaire nood in de Gazastrook groter is dan ooit sinds het uitbreken van de oorlog. Correspondent Nasrah Habiballah ging op reportage naar de Westelijke Jordaanoever. * Er is een film gemaakt over de dekolonisatieoorlog tussen Nederland en Indonesië tussen 1945 en 1950, met de titel Djakarta 1946.
2025-04-17 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5055/afspelen Het kabinet komt vandaag bijeen om de voorjaarsnota te bespreken. Voor veel ministers is nog onduidelijk wat het voor hun ministerie betekent. * De 18-jarige Syrische Ryan Al Najjar uit Joure, die vorig jaar om het leven kwam door een misdrijf waarvoor haar vader en twee broers terechtstaan, werd voor haar dood streng beveiligd door de politie. De beveiliging was gestopt op het moment dat zij werd omgebracht. * Te weinig huizen in leegstaande panden. Het kabinet wil de woningnood terugdringen met o.a. het ombouwen van oude kantoren, winkels, kerken en scholen. Waarom gaat het verbouwen van leegstaand vastgoed zo moeizaam?
2025-04-16 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5053/afspelen De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben een akkoord gesloten over de voorjaarsnota. De partijen hebben ruim een etmaal met elkaar om de tafel gezeten. Vanaf 12.00 uur kwamen de onderhandelaars een voor een voor naar buiten om te vertellen wat ze hebben binnengehaald. We bespreken de lange nacht die aan het akkoord voorafging met politiek duider Arjan Noorlander. * Personeelstekorten, een handelsoorlog, stikstofuitstoot en een vol elektriciteitsnet: het zijn onzekere tijden voor ondernemers. Te gast: Ingrid Thijssen, president van de grootste werkgeversorganisatie VNO-NCW.
2025-04-15 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5058/afspelen Zaaddonoren boos over misstanden. De overheid moet donorkinderen én spermadonoren zo snel mogelijk duidelijkheid geven over de misstanden rond fertiliteitsklinieken. * Gevolgen handelsoorlog met China. De VS en China slaan elkaar om de oren met ongekend hoge importheffingen. * Trump richt pijlen op Tren de Aragua-bende. Als het aan president Donald Trump ligt, deporteert hij zoveel mogelijk 'criminele migranten' naar een omstreden gevangeniscomplex in El Salvador. * Nederlandse ontwerper creatief directeur Gaultier. Duran Lantink is de nieuwe creatief directeur bij het Franse modehuis Jean Paul Gaultier. Wat maakt Duran Lantink zo bijzonder?
2025-04-14 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5056/afspelen Klinieken houden zich niet aan donorafspraken. Sinds 2004 heeft de werkwijze van Nederlandse fertiliteitsklinieken geresulteerd in zeker 85 massadonoren. Hoe kon dit zo misgaan? Verslaggever Judith Pennarts zocht het uit en schuift aan in de studio.* Blijft de NTR bestaan? De Tweede Kamer praat over de toekomst van de publieke omroep. * Verzet tegen ontslagen Tata. Tata Steel in IJmuiden werkt aan een grote reorganisatie waarbij 1600 voltijdbanen verdwijnen. Vakbond FNV verzet zich tegen de reorganisatie en sluit acties niet uit.
2025-04-13 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5057/afspelen Moeizaam overleg Voorjaarsnota. De vier coalitiepartijen zijn nog steeds niet eens. Politiek duider Arjan Noorlander praat ons bij. * Bij een Russische raketaanval op de stad Soemy in het noordoosten van Oekraïne zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Waarom bombardeert Rusland burgerdoelen terwijl er over vrede wordt onderhandeld? Te gast is Oekraïnekenner Bob Deen. * Nederlandse wetenschappers zetten zich schrap: ze vrezen dat wetenschappelijk onderzoek uit de VS binnenkort niet meer beschikbaar zal zijn. Wetenschappers willen gegevens veilig stellen en overwegen een backup te maken van de Amerikaanse data, om zo de schade te beperken.
2025-04-12 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5059/afspelen De rechterlijke macht in Amerika spreekt zich met regelmaat uit over onderwerpen die raken aan het beleid van president Trump. Hoe is de relatie tussen de rechterlijke macht en Trump? In hoeverre kunnen zij zijn beleid bijsturen en is de president bereid naar rechters te luisteren? We bespreken het met Amerikadeskundige Kenneth Manusama. * Noord-Brabant wil boeren toch onteigenen. De provincie dreigt namelijk 55 boeren en grondbezitters te onteigenen als ze nee zeggen tegen een laatste bod op hun land. We gaan langs bij de familie Verhoeven, die een zorgboerderij heeft bij Waalwijk. Tot 2027, want dan moeten ze stoppen.
2025-04-11 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5049/afspelen Nieuwe strategieën en technologie op slagveld Oekraïne. De technologie gaat razendsnel. Wat kunnen andere landen daarvan leren? * Morgen gaan de VS en Iran praten over het Iraanse nucleaire programma. Iran zou volgens bronnen aan nieuwssite Axios tijdens gesprekken met de Verenigde Staten willen voorstellen dat de twee landen eerst werken aan een voorlopige nucleaire overeenkomst, voordat ze verdergaan met onderhandelingen over een uitgebreider akkoord. * Wel of geen gedwongen onteigening van boeren? Minister Wiersma heeft tot nu toe altijd gezegd dat er geen gedwongen uitkoop van boeren komt. Maar kan het kabinet dat standpunt volhouden?
2025-04-10 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5048/afspelen De Nederlandse krijgsmacht moet zich versneld in gereedheid brengen voor een eventuele inzet. Dat schrijft de hoogste militair van ons land, generaal Onno Eichelsheim, in een zogeheten 'dagorder'. * Weer advocaat Taghi opgepakt. Het OM verdenkt de advocaat, Vito Shukrula, van deelname aan de criminele organisatie van Taghi. We spreken erover met hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff. * Opnieuw is een protest tegen de komst van een azc geëscaleerd, nu in Uden. Meerdere mensen zijn aangehouden. * Minister van Volkshuisvesting Mona Keizer komt vandaag met voorstellen die moeten leiden tot meer betaalbare huurwoningen. Hoe zien die plannen eruit?
2025-04-09 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5051/afspelen Naar schatting tienduizenden migranten van buiten de Europese Unie wonen en werken in Nederland, zonder dat ze daarvoor papieren hebben. Het gaat vooral om Brazilianen. Te gast: Mirjam Mol, directeur Opsporing bij de Arbeidsinspectie. * EU-lidstaten stemmen over een voorstel van de Europese Commissie over een 'tegenheffing' van naar verluidt 25 procent op Amerikaanse producten. We bespreken het Europese antwoord met correspondenten Ardy Stemerding in Brussel en Sjoerd den Daas in de VS. En we gaan langs bij Nederlandse distilleerderijen, die hard geraakt dreigen te worden. * Hoe kijken Amerikanen die op Trump stemden naar zijn eerste maanden?
2025-04-08 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5046/afspelen Advocaat Inez Weski is tegen de regels in negen dagen vastgehouden op een geheime plek. Dat stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Hoofdinspecteur van de Inspectie Hans Faber is te gast. * De Eerste Kamer heeft ingestemd met de onderwijsbegroting van minister Eppo Bruins. Wat is de impact op het hoger onderwijs? Caspar van den Berg, voorzitter van Universiteiten van Nederland (UNL), schuift aan in de studio. * In de eerste maanden van zijn presidentschap heeft Donald Trump de wereld ongekend opgeschud. Nieuwsuur nam een aantal sleutelfiguren uit zijn entourage nader onder de loep. Vanavond techmiljardair Peter Thiel.
2025-04-07 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5047/afspelen Historische dag op de beurzen. De Europese en Aziatische beurzen verliezen vandaag opnieuw fors als gevolg van de importheffingen die de Amerikaanse president Trump heeft ingevoerd. We bespreken de laatste ontwikkelingen met ING-econoom Bert Colijn. * Israëlische aanval op hulpkonvooi. De Israëlische aanval op een hulpkonvooi in de Gazastrook leidt internationaal tot grote verontwaardiging. Vijftien mensen kwamen daarbij om. Israël zegt een onderzoek te zullen instellen naar de aanval. Maar critici vrezen dat dat niet onafhankelijk zal zijn. * Hoe 'corridorproof' is Nederland? We spreken Hans Damen, Landmachtgeneraal buiten dienst.
2025-04-06 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5052/afspelen Verdeeldheid in Frankrijk over veroordeling Le Pen. In Parijs demonstreren duizenden aanhangers van de radicaal-rechtse politica Marine Le Pen tegen haar veroordeling. Europa-correspondent Saskia Dekkers volgt dit weekend medewerkers van Le Pens partij die campagne voeren om steun voor haar te vergaren. * Hoe reageert wereld op Trumps heffingen? De ogen van de financiële wereld zijn vanavond gericht op Azië. In Japan gaat als eerste de beurs weer open en die zal naar verwachting (diep) rood kleuren. Morgen overleggen de Europese ministers van Handel in Luxemburg over tegenmaatregelen. Te gast is Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman.
2025-04-05 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5050/afspelen De resultaten van DOGE. Het Department of Government Efficiency heeft als opdracht om de Amerikaanse overheidsuitgaven flink terug te brengen. Onder leiding van techmiljardair Elon Musk gaat het departement met de botte bijl door het ambtenarenapparaat. Verslaggever Simone Tukker is in Washington bij een protest tegen DOGE. * BBB ontvangt partijleden in de Tweede Kamer. Wat vinden de leden van BBB van de prestaties van hun ministers en Tweede Kamerfractie. * Wietproef gaat nu echt beginnen. Vanaf 7 april worden in tien gemeenten legale wiet en hasj verkocht. Nieuwsuur ging mee met de bevoorrading van een aantal coffeeshops.
2025-04-04 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5043/afspelen Hervorming NPO. In de ministerraad wordt vandaag gesproken over het hervormingsplan van minister Bruins voor de Nederlandse Publieke Omroep. We spreken erover met Arjan Lock, voorzitter van het College van Omroepen. * Onderzoeks-commissie Hawija woedend. De commissie die vier jaar onderzoek deed naar een bombardement door Nederlandse F16-vliegtuigen op het Iraakse dorpje Hawija in 2015 is woedend op de legertop en het ministerie van Defensie. Te gast is commissie-voorzitter Winnie Sorgdrager.* Problemen met droogte. Sinds eind februari is in Nederland nauwelijks regen gevallen.
2025-04-03 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5044/afspelen Importheffingen VS leiden tot wereldwijde ontzetting. Trump voert de heffingen in omdat volgens hem andere landen Amerikaanse producten belasten. Economen vrezen juist dat het de Amerikaanse economie in een recessie stort die mogelijk de wereldhandel meesleept. In de studio reageert Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. * De Nederlandse inlichtingendiensten delen nog steeds informatie met Amerikaanse inlichtingendiensten. De AIVD en MIVD zijn tot nu toe terughoudend met het herzien van de inlichtingenrelatie, blijkt uit onderzoek. Te gast is Eelco Bosch van Rosenthal, die het onderzoek voor Nieuwsuur heeft gedaan.
2025-04-02 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5042/afspelen De Kamer debatteert vandaag met PVV-minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie (PVV) omdat zij haar handtekening weigerde onder de voordracht van een aantal koninklijke onderscheidingen voor vrijwilligers bij het COA. De Kamer maakt zich zorgen over de eenheid van het kabinetsbeleid. * De druk op de bevolking van Gaza is groot. Daarbij breidt Israël het offensief in Gaza uit en wil daar 'uitgestrekte gebieden' veroveren die zullen worden toegevoegd aan de Israëlische veiligheidszone. * Ondertussen wil Hongarije uit het Internationaal Strafhof stappen. * Donald Trump komt vanavond Nederlandse tijd met een nieuw pakket importheffingen.
2025-04-01 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5041/afspelen Meerderheid Tweede Kamer voor vuurwerkverbod. Politiek-verslaggever Arjan Noorlander duidt de politieke reacties. * Minister Faber (PVV) van Asiel en Migratie weigert excuses te maken voor het niet tekenen van vijf lintjesvoordrachten. Oppositiepartijen stelden dat de eenheid van kabinetsbeleid op het spel staat. * De Tweede Kamer debatteert woensdag over het plan van minister Klever (PVV) voor Ontwikkelingssamenwerking om per 2027 2,4 miljard euro te bezuinigen op ontwikkelingshulp. * Strenge regels voor gevaarlijke stoffen over het spoor op de helling. Provincies en gemeenten verzetten zich tegen het plan van het kabinet.
2025-03-31 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5040/afspelen De leider van de rechts-radicale partij Rassemblement National, Marine Le Pen, is schuldig bevonden aan het verduisteren van Europees geld. Partijvoorzitter Jordan Bardella wordt gezien als haar opvolger. Europa-verslaggever en voormalig correspondent in Frankrijk, Saskia Dekkers, is te gast. * Minister Marjolein Faber weigert handtekening te zetten voor lintje COA-vrijwilligers. De Drentse commissaris van de koning, Jetta Klijnsma, reageert. Politiek-verslaggever Nynke de Zoeten legt uit wat dit te weeg brengt in Den Haag. * Woensdag gaan waarschijnlijk nieuwe Amerikaanse importheffingen voor de EU in. Econoom Mathijs Bouman schuift aan.
2025-03-30 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5039/afspelen Afgelopen jaren werden er grote windparken gebouwd op de Noordzee. Het kabinet wil dat er nog veel meer bij komen, maar er lijken nog maar weinig partijen geïnteresseerd om de windmolens te bouwen. * Hulp voor Myanmar komt op gang. Er is hulp onderweg uit India, China, Thailand, Maleisië, Singapore en Rusland. Ons camerateam is in het gebied. * Elon Musk en zijn DOGE trekken in de kring rond Donald Trump dan wel de aandacht, maar volgens kenners zijn zij slechts de stoottroepen van deze man: Russel Vought, architect achter veel conservatieve plannen en met een sleutelpositie in het Witte Huis.
2025-03-29 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5045/afspelen Nu ook de VVD een wetsvoorstel van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren steunt voor een algeheel vuurwerkverbod, gaat de wet richting een Kamermeerderheid. De VVD stelt voorwaarden aan de steun. Wat vindt de vuurwerkbranche van het plan? Te gast is Leo Groeneveld, voorzitter van de belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. * De relatie tussen de Verenigde Staten en Europa verandert fundamenteel. We spreken twee vooraanstaande politieke denkers: de beroemde Amerikaanse politicoloog en filosoof Francis Fukuyama en hoogleraar Luuk van Middelaar, oprichter van Brussels Instituut voor Geopolitiek.
2025-03-28 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5033/afspelen Zuidoost-Azië is getroffen door een zware aardbeving. Myanmar heeft de noodtoestand afgekondigd voor zes regio's. Ook Bangkok is uitgeroepen tot rampgebied. * Levensgevaarlijke nep-oxycodonpillen in omloop. Te gast is Marcel Bouvy, hoogleraar Farmaceutische Patientenzorg. * De ministers Mona Keijzer (BBB) en Marjolein Faber (PVV) hebben een conflict over de huisvesting voor statushouders. We spreken politiekduider Arjan Noorlander. * Gisteren stak een man in Amsterdam vijf mensen neer. De verdachte werd tegen de grond gewerkt en vastgehouden door een voorbijganger. Een zogeheten burgerarrest. Wat zijn de regels voor zo'n arrest?
2025-03-27 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5036/afspelen Het schandaal rond de kinderopvangtoeslag speelde een grote rol bij de uithuisplaatsing van kinderen uit gedupeerde gezinnen. Dat concludeert de Commissie Toeslagen en Uithuisplaatsingen onder leiding van Mariëtte Hamer. Ze is te gast. * Gelderland zoekt oplossingen voor stikstofproblemen. Het idee is dat er zones komen rond stikstofgevoelige natuur op de Veluwe en bij Winterswijk. Gedeputeerde Ans Mol (BBB) licht de plannen toe. * 'Verdwenen video' Hawaija duikt alsnog op. Het ministerie van Defensie heeft alsnog videobeelden teruggevonden die de ochtend na het bombardement op Hawija in Irak werden gemaakt door een Nederlandse F-16.
2025-03-26 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5037/afspelen Tijdschrift The Atlantic heeft de aanvalsplannen van de Amerikaanse regering op de Houthi's in Jemen alsnog gepubliceerd. We bespreken de ontwikkelingen met correspondent Sjoerd den Daas. * Morgen praat de Tweede Kamer over bescherming van diasporagemeenschappen in Nederland. De AIVD noemt het een gevaar voor de Nederlandse democratie en nationale veiligheid. De meest serieuze dreiging speelt volgens de dienst bij Iraniërs in Nederland. * Met wie omringt Donald Trump zich? Een portret van Russel Vought, directeur van het U.S. Office of Management and Budget. Dit agentschap heeft veel zeggenschap over uitgaves van het kabinet.
2025-03-25 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5038/afspelen Agenten gaan geregeld bij demonstranten thuis langs. Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen de politie, waarin wordt geëist dat er een eind komt aan deze onaangekondigde huisbezoeken. * Hoe loopt het af met het gevangenisplan van Coenradie? Politiek verslaggever Arjan Noorlander met het laatste nieuws. * Groot veiligheidslek in VS: journalist in appgroep over militaire actie. De hoofdredacteur van The Atlantic zat drie dagen in een appgroep met hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen en kon alles meelezen. * Litouwse verzetsheld Vytautas Landsbergis waarschuwt voor Poetin. Europacorrespondent Saskia Dekkers sprak hem.
2025-03-24 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5035/afspelen Premier Múte Egede van Groenland heeft kritiek op het aanstaande bezoek van een Amerikaanse delegatie. Te gast is Louise van Schaik, expert internationale betrekkingen van Instituut Clingendael. * In de EO-documentaire Ik was een kind, van documentairemaker Geertjan Lassche, gaat Anneloes van 't Licht met familie, hulpverleners en betrokkenen uit die tijd in gesprek over het misbruik in haar jeugd. * Meer jongeren slachtoffer van steek- en schietpartijen. De politie neemt elk jaar meer wapens van jongeren in beslag. Vooral steekwapens zijn bij jongeren populair. Zelfs jonge kinderen hebben een mes op zak om zichzelf te kunnen verdedigen.
2025-03-23 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5032/afspelen Stemming Turkije. Burgemeester Imamoglu van Istanbul is door de landelijke autoriteiten van Turkije uit zijn functie gezet. Hij stond op het punt om aangewezen te worden als presidentskandidaat, maar werd deze week gearresteerd en zit vast op verdenking van een reeks aanklachten. We bespreken de ontwikkelingen met correspondent Mitra Nazar. * Trumps toponderhandelaar Witkoff. Morgen zijn alle ogen gericht op de Saoedische hoofdstad Riad, waar Rusland en de VS verder praten over een bestand in Oekraïne. Sleutelfiguur in de onderhandelingen is Steve Witkoff, het internationale breekijzer van president Trump. Wie is Steve Witkoff?
2025-03-22 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5034/afspelen Reisadvies VS. Nu de autoriteiten de toegangseisen zeer streng toepassen kan een vakantie of werkbezoek zo maar leiden tot arrestatie, detentie of uitzetting. We bespreken de situatie met Amerika-correspondent Simone Tukker. * Arabische Amerikanen over hun stem op Trump. Amerika-correspondent Rudy Bouma ging naar Dearborn en sprak daar met Arabische Amerikanen over hun stem op Donald Trump. * Tekenaar Jo Spier was huistekenaar van de Telegraaf. In 1943 werd hij gedeporteerd naar concentratiekamp Theresienstadt. Daar werkte hij mee aan een Duitse propagandafilm. Het Stedelijk Museum Zutphen reconstrueert nu het verhaal van Spier in het kamp.
2025-03-21 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5025/afspelen Nederland wil groter leger. Defensie wil veel meer mensen werven dan tot nu toe werd gezegd. * Pacifisten verenigen zich. De laatste weken melden honderden nieuwe leden zich aan bij De Nieuwe Vredesbeweging. Die beweging wil een Tegentop organiseren: een groot actieweekend voor de grote NAVO-top in Den Haag. * Topwetenschappers naar Nederland halen. Het kabinet wil dat internationale topwetenschappers in het buitenland die zich in hun werk beperkt voelen naar Nederland komen. * Wie zijn de Trump-fluisteraars? Een portret van Stephen Miller, de belangrijkste adviseur van Trump.
2025-03-20 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5027/afspelen EU-top over versterking van Europese veiligheid. We schakelen met EU-correspondent Kysia Hekster in Brussel. * Debat gevangenissen: 3 van de 4 coalitiepartijen zijn tegen het gevangenisplan van staatssecretaris Coenradie. * De burgemeester van Istanbul Ekrem Imamoglu is opgepakt op verdenking van onder meer omkoping en fraude. Hij geldt als de belangrijkste politieke tegenstander van president Erdogan. We bespreken de ontwikkelingen met journalist en Turkijekenner Gulsah Ercetin. * Litouwse verzetsheld Vytautas Landsbergis spreekt zich op 92-jarige leeftijd nog altijd uit tegen Russische agressie. Europacorrespondent Saskia Dekkers sprak hem.
2025-03-19 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5031/afspelen Middenpartijen zoeken elkaar op. Hoe denken de kiezers over die beweging naar het midden? Politiek verslaggever Arjan Noorlander duidt. * Europese defensie. De Europese Commissie wil centraal wapens en munitie gaan inkopen. Te gast: Steven Everts, directeur van het Europese Unie Instituut voor Strategische Studies en adviseur van de EU over defensie. * De chemiesector staat onder druk. Een fabriek van de Amerikaanse chemiereus LyondellBasell op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam wordt gesloten. De chemiesector waarschuwt al tijden dat het niet goed gaat. * Oscar succes voor de Braziliaanse film I'm Still Here.
2025-03-18 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5029/afspelen Het Israëlische leger heeft opnieuw zware aanvallen uitgevoerd in de gehele Gazastrook. De Israëlische regering zegt dat de aanvallen een reactie zijn omdat Hamas weigert meer gijzelaars vrij te laten. De Amerikaanse regering steunt de acties van Israël. * Trump en Poeten bellen vandaag over het Amerikaanse voorstel voor een staakt-het-vuren van dertig dagen in Oekraïne. Wat heeft Trump Rusland toe nu toe al toegezegd? * Nederland beter beschermen tegen spionage. De Eerste Kamer stemt morgen over een wetsvoorstel dat spioneren voor een ander land strafbaar maakt. We spreken erover met de minister van Justitie en Veiligheid David van Weel.
2025-03-17 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5030/afspelen Radio Free Europe dreigt te sluiten. Nu de regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd de financiering van het internationale nieuwsmedium te stoppen.* Politie overtreedt Arbowet. De politie houdt zich niet aan wettelijke regels die verplichten agenten te beschermen. * Doorbraak in ontwikkeling quantuminternet. Nederland is wereldwijd één van de koplopers op het gebied van deze technologie. * Netflix-hitserie Adolescence. In vier afleveringen wordt het verhaal verteld van een 13-jarige jongen die wordt beschuldigd van moord. Opvallend detail: iedere aflevering wordt in slechts één take opgenomen.
2025-03-16 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5026/afspelen Doden en gewonden in Noord-Gaza, hoe verder met het bestand? Hoe moet het verder met het bestand tussen Israël en Hamas dat op 19 januari inging. We schakelen met correspondent Nasrah Habiballah. * Veel zedenzaken blijven op de plank liggen. Politie, Openbaar Ministerie (OM) en de rechtspraak slagen er nog altijd niet in om de eigen afspraken over doorlooptijden in zedenzaken na te komen. We spreken drie zedenrechercheurs over hoe hun werk is veranderd. * Zo kijkt China naar de geopolitieke onrust. De Chinezen zijn voorbereid op Donald Trump en proberen te profiteren van de barsten in de westerse wereldorde.
2025-03-15 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5028/afspelen Grote protesten in Belgrado Tienduizenden demonstranten protesteren tegen de in hun ogen corrupte regering van president Aleksandar Vucic. We spreken met mensen ter plekke. * De oplopende spanning in de wereld levert niet alleen gevaren, maar ook economische kansen op. Allerlei Nederlandse bedrijven zien de interesse van het ministerie van Defensie en andere militaire partijen in hun producten groeien. * Al 35 jaar zet Stichting Mainline zich in om gezondheidsschade onder zwaar verslaafde drugsgebruikers te beperken. Maar het voortbestaan is onzeker, nu het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de subsidie schrapt.
2025-03-13 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5022/afspelen Poetin zal waarschijnlijk vandaag reageren op het plan van de VS en Oekraïne voor een staakt-het vuren. Ondertussen bezoekt NAVO-chef Mark Rutte president Trump vandaag. En de coalitiepartijen houden vandaag een extra overleg over Oekraïne. Het laatste nieuws uit Moskou, Washington en Den Haag. Te gast is oud-NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer. * Niet alleen militair is Europa afhankelijk van Amerika, ook digitaal: burgers en overheden gebruiken Amerikaanse software en slaan gegevens op Amerikaanse servers op. Deskundigen waarschuwen al langer dat daar grote risico's aan kleven. Europa moet dus op zoek naar eigen alternatieven.
2025-03-12 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5019/afspelen Minister Ruben Brekelmans van Defensie staat voor een enorme uitdaging om het leger klaar te maken voor een toekomst waarin Europa minder kan leunen op Amerikaanse militaire steun. Te gast: minister Ruben Brekelmans. * De handelsoorlog is in volle hevigheid bezig. Sinds vanochtend zijn er heffingen op Europees staal en aluminium. De EU reageert daarop met tegenmaatregelen, net als Mexico, Canada en China. Econoom Mathijs Bouman duidt de ontwikkelingen. * Een nieuwe wet die uitbuiting van arbeidsmigranten moet tegengaan, gaat niet ver genoeg om misstanden te voorkomen. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de wet.
2025-03-11 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5021/afspelen Oekraïne stemt in met wapenstilstand, VS hervat steun. Dat zeggen Oekraïne en de VS in een gezamenlijke verklaring na gesprekken in Saudi-Arabië. Ook in Parijs werd topoverleg gepleegd. Europese legerchefs kwamen bijeen over een troepenmacht die na een bestand veiligheidsgaranties moet bieden in Oekraïne. Oud-minister van Defensie Kajsa Ollongren over de ontwikkelingen. * Berging kerosinetanker Noordzee. Na de botsing tussen een vrachtschip en een kerosinetanker beginnen de voorbereidingen voor de berging van de schepen. Het Nederlandse bergingsbedrijf Boskalis is gevraagd de tanker te bergen. Boskalis-directeur Peter Berdowski licht toe.
2025-03-09 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5020/afspelen Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de veranderende wereldorde en de houding van Trump. Wat doet Nederland achter de schermen om de Amerikaanse president op andere gedachten te brengen? En hoe verhouden we ons wat de NSC'er betreft tot die nieuwe wereldorde? * Toen dictator Assad in december werd verdreven, was de vreugde groot bij veel Syriërs. Maar drie maanden later is van de vreugde en relatieve rust in het land weinig over: bij een geweldsuitbarsting zijn in enkele dagen tijd naar verluidt meer dan duizend doden gevallen. Er wordt gevreesd voor een nieuw hoofdstuk in de veertien jaar durende burgeroorlog.
2025-03-08 21:30:00 https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2025/nieuwsuur_5018/afspelen Internationale reacties op nieuwe Russische aanvallen. Rusland heeft Oekraïne vannacht opnieuw bestookt met drones en rakketten. Ondertussen toont de Amerikaanse president Trump begrip voor het feit dat Rusland bommen blijft afvuren. We spreken hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga en Amerika-correspondent Rudy Bouma. * Trumps decreten. De Amerikaanse president Donald Trump blijft maar decreten ondertekenen. Zelf vindt Trump dat hij gewoon zijn werk doet, maar critici vrezen voor afbraak van de rechtsstaat. * Corona in Boxtels verpleeghuis. We gaan terug naar het verpleeghuis dat destijds gebukt ging onder het virus.