Ter Zake 🇧🇪

datetime url description
2025-04-25 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250425 Dodelijke spanningen tussen India en Pakistan Afgelopen dinsdag werden 26 mensen doodgeschoten op een toeristische bestemming in de Indiase regio Kasjmir. De aanslag doet de gemoederen tussen aartsrivalen India en Pakistan weer oplaaien. De twee landen kennen een lange geschiedenis van bloedig conflict. Is dit het begin van een nieuwe escalatie? Gie Goris, auteur en kenner van Zuidoost-Azië, geeft duiding in de studio. Nieuwe piste in onderzoek Bende Van Nijvel Al meer dan veertig jaar loopt het onderzoek naar de Bende Van Nijvel op een dood spoor. In juni 2024 sloot het federaal parket het onderzoek officieel af. Toch wordt er nu een nieuwe piste onderzocht, waarbij twee Franse broers worden verdacht. Maar is dit nieuwe spoor nog wel nuttig? David Van de Steen, slachtoffer van een overval van de Bende op de Delhaize in Aalst, komt naar de studio. Begrafenis van Paus Franciscus Morgen wordt Paus Franciscus begraven in de basiliek Santa Maria Maggiore in Rome. Meer dan 100.000 mensen zijn de afgelopen twee dagen zijn lichaam gaan groeten. Wat heeft hij betekend voor mensen? Steven Decraene sprak met kennissen van de paus. We gaan live naar Willem Van Mullem in Rome die met Dirk Smet, voormalig rector Belgische Pauselijk college, spreekt.
2025-04-24 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250424 China ontkent onderhandelingen met VS China heeft hardnekkig ontkend dat er onderhandelingen zouden lopen met de VS over de handelsoorlog. Opmerkelijk, want de Amerikaanse president Donald Trump heeft dat nochtans wel gesuggereerd. Is er nu wel of geen deal in de maak om de tarieven te verlagen? We gaan live naar Roland Smid in Shanghai en Thomas De Graeve in Atlanta. Geen plek voor artsen-specialisten Al jaren slaan Belgische ziekenhuizen alarm over het personeelstekort in de zorg. Zo moeten patiënten vaak uren wachten op spoed en zelfs maanden op een eerste afspraak bij de specialist. Toch zijn er tal van artsen-specialisten die na jaren studeren geen werk vinden. Hoe kan dit? Sofie Vaes en Stein Falk zochten het uit. Jonas Brouwers, oud-voorzitter van VASO (Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding), geeft duiding in de studio. Interview met Philippe Sands Philippe Sands is een Brits-Franse auteur en gerenommeerd mensenrechtenadvocaat. Recentelijk bracht hij een nieuw boek uit, over de banden tussen de Chileense dictator Pinochet en een gewezen SS-officier. Débora Votquenne kon hem spreken over Gaza, genocides, en nog veel meer.
2025-04-23 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250423 Pensioenhervorming voor parlementsleden De federale regering spreekt al langer over uitgebreide hervormingen in de pensioenen, maar vanochtend eiste Vooruit dat deze maatregelen ook voor parlementsleden moeten gelden. Er klinkt veel kritiek bij coalitiepartners N-VA, MR en CD&V, die de actie zien als een ‘stunt’. Pieterjan De Smedt vraagt reacties bij verschillende politici. Voorzitter van Vooruit, Conner Rousseau, komt naar de studio. Komt er vrede in Oekraïne? De Financial Times meldde gisteren dat de Russische president Vladimir Poetin de huidige frontlinie wil ‘bevriezen’, maar dat is vooralsnog niet officieel bevestigd. Oekraïne vindt het voorstel alvast onacceptabel. Rusland houdt voorlopig de lippen stijf op mekaar en er heerst veel onduidelijkheid. We gaan live naar Geert Groot Koerkamp in Moskou. Annelies vraagt ook opheldering aan Marijn Trio in de studio.
2025-04-22 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250422 Trump zet dollar onder druk De waarde van de dollar blijft dalen ten opzichte van de euro. Donald Trumps tarievenoorlog en aanhoudende kritiek op Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, duwen de doorgaans stabiele munt naar het laagste peil in drie jaar. Heeft de dollar afgedaan als wereldmunt? En vormt de euro een veilig alternatief? Ellen Vermorgen, financieel journalist bij De Tijd, geeft duiding in de studio. Studenten "kasplantjes"? "We maken tere kasplantjes van onze studenten." Een opiniestuk van Sarne De Vliegher, professor diergeneeskunde aan UGent deed de voorbije dagen heel wat stof opwaaien. Zijn onze studenten effectief minder weerbaar? Of is de kritiek op de jongere generatie van alle tijden? Débora Votquenne sprak met studenten van UAntwerpen. Professor Hans Van Dyck (UCL) en studentenvertegenwoordiger Jef Vandorpe (UAntwerpen) gaan erover in debat. Keert opkomstplicht terug? Vorig jaar organiseerde Vlaanderen voor het eerst verkiezingen zonder opkomstplicht. Recente cijfers tonen aan dat dit een grote impact had op het stemgedrag van jongeren. Bijna de helft van de kiezers onder 24 jaar kwam trok in oktober niet naar de stembus. Minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (CD&V) wil de opkomstplicht daarom opnieuw invoeren, maar N-VA verzet zich. Anne Vanrenterghem trok naar het Vlaams Parlement.
2025-04-21 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/20250/terzake-d20250421 Vanochtend stierf paus Franciscus op 88-jarige leeftijd. Hij sukkelde de voorbije jaren met zijn gezondheid. De officiële doodsoorzaak is nog niet bevestigd, maar volgens Italiaanse media gaat het om een beroerte of hersenbloeding. Wat gebeurt er nu en hoe verlopen de komende weken? We gaan live naar Willem Van Mullem in Vaticaanstad. Wat heeft paus Franciscus betekend voor gelovigen, voor de Kerk, en voor de wereld? Verschillende politici reageren. En wie wordt de nieuwe paus? Vaticaankenner Tom Zwaenepoel (UGent) en Veer Dusauchoit, actieve parochiaan die de Kerk aanklaagde om diaken te worden, komen naar de studio voor het mogelijke verloop van het conclaaf en de toekomst van de Kerk. We vragen ook een reactie bij zanger Christoff De Bolle, hij gaf een klein optreden op het einde van het pausbezoek in september, en bij Rik Devillé, voormalig priester en lid van Werkgroep Mensenrechten in de Kerk.
2025-04-21 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250421 Vanochtend stierf paus Franciscus op 88-jarige leeftijd. Hij sukkelde de voorbije jaren met zijn gezondheid. De officiële doodsoorzaak is nog niet bevestigd, maar volgens Italiaanse media gaat het om een beroerte of hersenbloeding. Wat gebeurt er nu en hoe verlopen de komende weken? We gaan live naar Willem Van Mullem in Vaticaanstad. Wat heeft paus Franciscus betekend voor gelovigen, voor de Kerk, en voor de wereld? Verschillende politici reageren. En wie wordt de nieuwe paus? Vaticaankenner Tom Zwaenepoel (UGent) en Veer Dusauchoit, actieve parochiaan die de Kerk aanklaagde om diaken te worden, komen naar de studio voor het mogelijke verloop van het conclaaf en de toekomst van de Kerk. We vragen ook een reactie bij zanger Christoff De Bolle, hij gaf een klein optreden op het einde van het pausbezoek in september, en bij Rik Devillé, voormalig priester en lid van Werkgroep Mensenrechten in de Kerk.
2025-04-18 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250418 Blijven fietsdieven ongestraft? De fiets wint de laatste jaren aan populariteit. Maar ook het aantal fietsdiefstallen stijgt aanzienlijk. Wordt er hard genoeg opgetreden tegen fietsdieven? Stein Falk trok op onderzoek. Brusselse fietsflik David Stevens komt langs in de studio. JD Vance viert Pasen in Rome De Amerikaanse vicepresident JD Vance viert het Paasweekend in Rome. Hij zat er deze middag samen met Italiaanse premier Giorgia Meloni, maar hoopt om ook de Paus te ontmoeten. Zal hij daarin slagen? En waarom is die ontmoeting zo belangrijk voor Trumps rechterhand? Correspondent Andrea Vreede vertelt het live vanuit Rome. Heilige Gaudí? Nog ander opvallend nieuws uit Rome. Deze week benoemde Paus Fransiscus de Spaanse architect Antoni Gaudí als "venerabel", een belangrijke stap richting een mogelijke heiligverklaring. Wat maakte Gaudí tot de 'architect van God'? En wat moet er nog gebeuren vooraleer hij een heilige wordt? Willem Van Mullem zocht het uit. Wordt Meta opgesplitst? Deze week ging het grote proces tegen het Meta van Mark Zuckerberg van start. Het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp zou volgens de Amerikaanse overheid een illegaal monopolie verkregen hebben op sociale media. Als de rechter dit onwettig verklaart, moet het bedrijf mogelijks opsplitsen. Bram Vandeputte geeft een laatste stand van zaken.
2025-04-17 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250417 Meloni bezoekt Trump De Italiaanse premier Giorgia Meloni bezoekt vandaag president Donald Trump in het Witte Huis. Ze gaan in gesprek over de importheffingen op Europese producten. Meloni is Europa's laatste troefkaart, maar wat komt er uit het gesprek? We gaan live naar Michiel Vos in New York. Willem Van Mullem sprak met Italiaanse correspondenten over wat Meloni kan betekenen. Kritiek op boze magistraten De parketmagistraten vinden dat de pensioenhervormingen van de federale regering hen veel te hard raken en dus voeren ze protest. Ze sturen een brief naar 4.000 veroordeelden om zich meteen aan te melden bij de gevangenis. Maar de gevangenissen zijn hier niet blij mee. Voorzitter van het college van procureurs-generaal, Erwin Dernicourt, komt naar de studio. Lachgasprobleem Steeds meer lege lachgas-flessen worden gedumpt op straat. Lachgas is niet alleen een schadelijk drug, maar ook de verwerking van de flessen zorgt voor vele problemen. Sofie Vaes en Débora Votquenne bezochten een verbrandingsoven die aan de alarmbel trekt.
2025-04-16 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250416 Autopsierapport hulpverleners Gaza Op 23 maart viel het Israëlische leger vijftien hulpverleners in Gaza aan, wat leidde tot grote internationale kritiek. Nu blijkt uit het autopsierapport dat de slachtoffers schotwonden hadden in hun hoofd of borst. Wat is daar gebeurd en wat zijn de gevolgen? Kathleen vraagt het aan NOS-journalist Sander van Hoorn. Golf van geweld tegen Franse gevangenissen In Frankrijk zijn al enkele dagen verschillende aanslagen gebeurd die gevangenissen en cipiers viseren. Zo werden afgelopen nacht drie voertuigen van personeelsleden in brand gestoken. De Franse regering wijst naar het drugsmilieu als verantwoordelijke. Steven Decraene geeft duiding in de studio. Peter Thiel, steunpilaar van Trump Voormalige Amerikaanse president Biden haalde gisteren uit naar Trump en zijn goed bevriende tech miljardairs. Niet alleen Elon Musk behoort onder die groep, maar zeker ook Peter Thiel. Hoewel hij meer in de achtergrond werkt, heeft hij veel invloed op de Amerikaanse president. Hij is ook de man achter PayPal en leverancier van software-systemen voor de CIA. De collega’s van Nieuwsuur maakten er een reportage over.
2025-04-15 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250415 Fusieplan Brusselse politiezones Eén grote politiezone onder leiding van één korpschef, daar wordt al jaren over gepraat in Brussel, maar in januari 2027 zal dit in voege treden, als het aan minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin ligt. Hij heeft een fusieplan klaar. Waarom zou het deze keer wel lukken? De minister komt naar de studio. China legt export zeldzame aardmetalen stil Zeven zeldzame aardmetalen zullen niet meer geëxporteerd worden uit China voor komende tijd. Bedrijven die de export willen hervatten, moeten eerst een speciale licentie aanvragen, maar het systeem om dit te doen is nog niet klaar. Het is een reactie van China op de invoerheffingen van Trump. Over welke aardmetalen gaat het en wat zijn de gevolgen? Kathleen legt het voor aan David Criekemans, professor internationale politiek (UAantwerpen), en Benjamin Sprecher, industrieel ingenieur (TU Delft). Koning Filip 65 Koning Filip viert vandaag zijn 65ste verjaardag. De vorst heeft een hele evolutie doorgemaakt, van schuchtere prins tot zelfzekere koning. Baron Frans Van Daele en royaltykenner Wim Dehandschutter bespreken zijn traject.
2025-04-14 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250414 Beperking uitkering voor werklozen De regering-De Wever kwam vorige vrijdag tot een paasakkoord. Eén van de sluitstukken is het beperken van werkloosheidsuitkeringen in de tijd. Vanaf 1 januari 2026 zullen werklozen hun uitkering verliezen als ze 2 jaar niet werken. De regering hoopt hiermee 900 miljoen euro te besparen. Maar wie wordt het meest getroffen door deze maatregel? Willem Van Mullem zet het op een rijtje. Bert Engelaar, algemeen secretaris van het ABVV en professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) gaan in debat. Ook Wim Dries, burgemeester van Genk (CD&V), reageert. Dodelijke aanval in Soemy Bij een Russische raketaanval op de Oekraïense stad Soemy zijn gisteren minstens 34 doden gevallen. Volgens het Kremlin waren niet burgers, maar een bijeenkomst van officiëren het doelwit. De schokkende beelden zorgen wereldwijd voor veel kritiek. We gaan live naar Geert Groot Koerkamp in Moskou.
2025-04-11 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250411 Paasakkoord Het kernkabinet van de regering-De Wever zit samen over het Paasakkoord. Zal Defensie meer geld krijgen? En wat wordt er nog meer vastgelegd? Annelies Beck volgt de laatste ontwikkelingen samen met Rik Van Cauwelaert, politiek commentator bij De Tijd. Waar is vredesbeweging? Wie herinnert er zich niet de grote betogingen tegen de kernwapens in de jaren 80? De vredesbeweging was toen een sterke maatschappelijke beweging. Maar wat blijft er nog van over, in deze tijden van conflict? Bart Aerts legt het voor aan manifestanten die er toen bij waren: Jan Peumans, Patrik Vankrunkelsven en Magda Aelvoet. Mazelen in opmars De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op om meer te doen tegen de mazelen. In 58 landen zijn er opflakkeringen gemeld. Gisteren sloegen de ziekenhuizen in Antwerpen alarm omdat ze een onrustwekkend stijging zagen van het aantal kinderen met mazelen. Te wijten aan de lage vaccinatiegraad, denken de artsen. Hoe groot is het probleem en wat moet er gebeuren? Steven Callens, specialist infectieziekten UZ Gent, komt naar de studio. Irandeal? Komt er een nieuwe Irandeal? De Verenigde Staten en Iran gaan samenzitten in Oman. Trump wil niet dat Iran een kernwapen maakt. Maar Iran wil niet dat VS en Israël het land aanvalt. Wat kunnen we verwachten? Annelies legt het voor aan Peyman Jafari, historicus en Irankenner.
2025-04-09 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250409 Handelsoorlog escaleert Amerikaans president Trump verhoogt de heffingen op Chinese producten tot 104 procent. China reageert fel met een tariefverhoging van 84 procent. Het conflict tussen de twee landen lijkt te escaleren. De Europese Unie kiest voorlopig voor een dialoog met de VS, maar is dat de juiste reactie? Débora Votquenne gaat langs bij econoom Gert Peersman (UGent). En professor politieke economie Ferdi De Ville (UGent) geeft duiding in de studio. Duitsland bereikt regeerakkoord Na anderhalve maand van intense onderhandelingen hebben de CDU en de SPD in Duitsland een regeerakkoord gesloten. Friedrich Merz zal onder de nieuwe regering bondskanselier zal worden. Wat staat er nu juist in dat akkoord? Bram Vandeputte legt het uit in de studio. Dochter van Gisèle Pelicot getuigt Het proces van de Franse Dominique Pélicot, die zijn vrouw Gisèle zonder haar medeweten veelvuldig misbruikte, ging de wereld rond. Maar ook hun dochter Caroline heeft nu klacht ingediend tegen haar vader. Steven Decraene sprak met Caroline Darian over haar traumatische verleden.
2025-04-08 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250408 Bart De Wever in Kiev Bart De Wever is vandaag op bezoek bij president Zelensky in Oekraïne. Vanmorgen, bij een bezoek aan Boetsja, de voorstad van Kiev waar Russische troepen in het begin van de oorlog een waar bloedbad aangericht hebben, kon de premier zijn emoties moeilijk te baas. Collega Marijn Trio, ook in Oekraïne, kon met De Wever spreken. Groei Belgisch leger Vandaag telt ons leger 6.600 reservisten en minister van Defensie Theo Francken (N-VA) wil dit op termijn verdrievoudigen naar 20.000 reservisten. Wat doet een reservist, hoe worden ze opgeleid, en hoe vaak kunnen ze opgeroepen worden? Bram Vandeputte trok naar Leopoldsburg en ging mee op pad met de nieuwste lading reservisten. Michelle Haas is onderzoeker Europees defensiebeleid aan de UGent en is zélf reservist. Impact sociale media Of het nu gaat over pro-anorexia-filmpjes, radicaal gedachtengoed of toxic masculinity, dat sociale media een enorme invloed hebben op tieners is duidelijk. Hoe kijkt een leerlingenbegeleider naar het al dan niet verbieden van sociale media, en welke rol kunnen influencers spelen? Een reportage van Willem Van Mullem. En wat denken Oskar Seuntjens (Vooruit) en Tom Lamont (Vlaams Belang) over een verbod? Ze debatteren erover in de studio.
2025-04-07 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250407 Wat als beurzen crashen? De hogere invoertarieven van Donald Trump blijven wereldwijd voor paniek op de beurzen zorgen. Zijn de bloedrode cijfers te vergelijken met de Wall Street crash van 1929? Willem Van Mullem spreekt met econoom Erik Buyst (KU Leuven) over historische beurscrashes. En wat doe je nu best met je beleggingen? Annelies vraagt het aan Erik Joly, hoofdeconoom van ABN AMRO. Herdenking van genocide in Rwanda 31 jaar geleden begon in Rwanda een genocide die honderd dagen duurde en bijna een miljoen doden eiste. Vandaag ligt het land opnieuw onder vuur vanwege hun steun aan de M23-rebellen. Edward Seynaeve spreekt met Johan Swinnen, oud-ambassadeur van Rwanda. Kristof Titeca, professor ontwikkelingseconomie (UAntwerpen), geeft duiding in de studio. Bevroren geld van Euroclear Na de inval in Oekraïne blokkeerde de EU Russische tegoeden, waaronder ongeveer 200 miljard door het Belgische bedrijf Euroclear. Oekraïne zou graag het bevroren geld gebruiken om zichzelf te verdedigen tegen Rusland. Rob Heirbaut doet verslag over wat er op het spel staat. Ondertussen is premier Bart De Wever onderweg naar Kiev voor overleg met president Zelensky. We gaan live naar Marijn Trio in Kiev.
2025-04-04 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250404 Waar blijft Europa? Na de importheffingen die president Donald Trump woensdagavond aankondigde, kleurden zowat alle beurzen vandaag opnieuw rood. Zowel in Azië, Europa en op Wall Street zijn er forse verliezen. Wat is het gevolg hiervan en hoe moet de Europese Unie reageren? China slaat vandaag terug met een tarief van 34 procent. Correspondent Roland Smid reageert vanuit Shanghai. Hoogleraar Europese politiek (KU Leuven) Steven Van Hecke komt naar de studio. NAVO-top in Brussel De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio en andere leiders waren vandaag in Brussel voor een NAVO-top. Ze bespraken belangrijke gezamenlijke prioriteiten, zoals de defensie-uitgaven, de geopolitieke uitdagingen en natuurlijk ook de Amerikaanse handelstarieven. Wat heeft dat overleg opgeleverd? Bert De Vroey geeft duiding in de studio. Uitspraak van De Wever over Netanyahu Gisteren zei premier Bart De Wever in Terzake dat België de Israëlische premier Netanyahu niet zou arresteren als hij een noodlanding maakt, ondanks dat hij door het Internationaal Strafhof als oorlogsmisdader wordt beschuldigd. Oppositiepartijen Groen en Open VLD hebben kritiek geuit. Wat stelt de internationale rechtsorde voor als ons land die kan negeren? Débora Votquenne vroeg het aan Chris Van den Wyngaert, hoogleraar internationaal strafrecht (VUB).
2025-04-03 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250403 Wat na ‘Liberation Day’? Amerikaanse president Donald Trump maakte gisteren zijn handelstarieven bekend. Vele landen hebben nu te maken met wederkerige invoertarieven. Voor de Europese Unie rekent Trump een taks aan van 20 procent. De beurzen kleurden rood. Wat kan de Europese Unie nu best doen? Hoofdeconoom ING Carsten Brzeski reageert vanuit Duitsland. Professor Economie Jo Van Biesebroeck (KU Leuven) geeft duiding in de studio. Impact op Belgisch bedrijven Wat zal de impact zijn op Belgische bedrijven die exporteren naar de VS? Stein Falk ging langs bij het jonge bedrijf Moonbird, dat een apparaat ontwikkeld heeft om rustig te ademen. Zij stonden op punt uit te breiden naar de Amerikaanse markt. Wat gaan ze nu doen? Premier Bart De Wever reageert De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen kwamen vandaag in Brussel bij elkaar om te praten over defensie-investeringen. Alle ogen zijn daarbij gericht op de Amerikaanse buitenlandminister Marco Rubio, die opnieuw meer geld eist van de lidstaten. Wat zijn z’n eisen en kan onze regering dat betalen? Pieterjan De Smedt vraagt het aan premier Bart De Wever.
2025-04-02 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250402 'Liberation Day' in VS Trump stelt vanavond om 22u een "grootschalig" pakket van Amerikaanse invoertarieven voor. De president noemt het zelf 'Liberation Day', maar in Europa staan de beurzen nu al in het rood. Wat is de impact voor de EU en hoe moeten we best reageren? Professor economie Koen Schoors (UGent) komt naar de studio. China verhoogt druk op Taiwan Gisteren omsingelde China Taiwan tijdens een grootschalige militaire verrassingsoefening. Het eiland Taiwan werd naar eigen zeggen omringd door een tiental oorlogsschepen en ruim 70 gevechtsvliegtuigen. Door de onaangekondigde oefening van China bereiken de spanningen in de Zuid-Chinese Zee een nieuw hoogtepunt. Wat is daar aan de hand en hoe gaat dit verder? Kathleen vraagt het aan Dorien Emmers, docent Chinese studies en economie aan KU Leuven. Bijensterfte toegenomen Eén op de drie bijen stierf afgelopen winter bij Vlaamse imkers, normaal ligt de sterfte maar rond de 10 procent. Imkers in ons land zoeken volop naar oplossingen, maar waarom zijn er zoveel minder bijen? Bart Aerts zocht het uit.
2025-04-01 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250401 Naar Nederland voor abortus Meer dan 400 vrouwen gingen vorig jaar naar Nederland voor een abortus na 12 weken, die in België dus niet meer legaal zou zijn. Débora Votquenne en Sofie Vaes volgden een vrouw die naar Nederland trok voor een abortus. Moet België de wettelijke termijn voor abortus optrekken? Nawal Fahir (CD&V) en Petra De Sutter (Groen) gaan in debat. Brusselse minderheidsregering? De politieke situatie in Brussel zit, bijna 10 maanden na de verkiezingen, nog altijd muurvast. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet weten dat hij aan een minderheidsregering werkt, zonder de PS. Is zo’n regering politiek haalbaar? Willem Van Mullem zocht het uit. Martin Casier, Brussels PS-parlementslid, reageert.
2025-03-31 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250331 Algemene stakingsdag De socialistische en christelijke vakbonden organiseerden vandaag een 24-uursstaking tegen de sociaaleconomische besparingen van de regering-De Wever. De actie veroorzaakte hinder op luchthavens, scholen en het openbaar vervoer. Maar heeft zo'n staking nog zin? Axel Ronse, federaal fractieleider van N-VA, en Bart Dhondt, partijvoorzitter van Groen, gaan in debat. Einde tijdperk Le Pen? Marine Le Pen, leider van de Franse radicaal-rechtse partij Rassemblement National, is schuldig bevonden aan verduistering van Europees geld. De rechtbank heeft haar ook vijf jaar lang uitgesloten van verkiezingen, wat betekent dat ze niet kan deelnemen aan de Franse presidentsverkiezingen van 2027. Wat zijn de gevolgen van deze uitspraak? We gaan live naar Steven Decraene in Parijs. Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter kent de familie Le Pen persoonlijk en reageert bij Anne Vanrenterghem in Antwerpen. Palestijnse Oscarwinnaar getuigt over aanval Een week geleden werd Hamdan Ballal, de Palestijnse regisseur van de Oscarwinnende documentaire ‘No Other Land’, aangevallen door een groep kolonisten. De aanvallers sloegen en schopten hem, waarna het Israëlische leger hem opsloot en mishandelde. Na zijn vrijlating moest hij naar het ziekenhuis. Wat gebeurde er in de cel? Inge Vrancken sprak met hem.
2025-03-27 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250327 Kathleen Cools, Annelies Beck en Pieterjan De Smedt kaderen de actualiteit aan de hand van kritische en verhelderende interviews.
2025-03-26 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250326 Geen deal tussen Oekraïne en Rusland? Rusland en Oekraïne sloten gisteren een akkoord over een staakt-het-vuren op de Zwarte Zee en in de energiesector. Poetin eist echter dat de Europese sancties tegen Rusland deels worden opgeheven vooraleer hij instemt met het bestand. De EU houdt voet bij stuk: pas als alle Russische troepen Oekraïne verlaten, zullen ze de sancties opheffen. Hoe moet het nu verder? We gaan live naar Geert Groot Koerkamp in Moskou en Steven Decraene in Parijs. Amerikaanse braindrain Columbia University in New York stemde dit weekend in met enkele hervormingen die president Donald Trump had opgelegd. Enkele weken voordien had Trump 400 miljoen dollar aan subsidies ingetrokken omdat de universiteit te weinig zou doen om antisemitisme in te perken. Staat de academische vrijheid in de VS op de helling? KU Leuven-rector Luc Sels en enkele Amerikaanse studenten aan VUB reageren. Pensioenplannen uitgelicht De Arizona-partijen bereikten begin dit jaar een akkoord over pensioenhervormingen. Vandaag lichtte minister Jan Jambon (N-VA) zijn plannen toe. Pensioenen boven 5.000 euro bruto zullen niet langer geïndexeerd worden, maar over de rest van de hervorming blijft onduidelijkheid bestaan. Marc De Vos geeft uitleg in de studio.
2025-03-25 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250325 Sleutelroman over Carl Devos Het boek 'Academische gezelligheid' door Hilde Van Liefferinge doet heel wat stof opwaaien. Dit boek, dat volgens de schrijfster een fictief verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten, schetst geen fraai beeld over professor Carl Devos. Advocaat Walter Van Steenbrugge gaf advies aan Van Liefferinge bij het schrijfproces, hij reageert. Sanne De Clerck, de advocaat van Carl Devos, komt naar de studio. Geheime chatgroep Trump lekt uit In de VS heeft het veiligheidsteam van president Trump per ongeluk journalist Jeffrey Goldberg toegevoegd aan een geheime chatgroep over de recente aanvallen op Houthi's. In de gelekte gesprekken valt vooral de vijandige toon van Trumps kabinet tegenover Europa op. Wat zijn de gevolgen van deze blunder? We gaan live naar Thomas De Graeve in Washington DC. Dermine haalt uit naar De Wever "Bart De Wever heeft alle Belgische steden veranderd in speelplaatsen voor dealers." Vanmorgen haalde PS-kopstuk en burgemeester van Charleroi Thomas Dermine fel uit naar titelvoerend burgemeester van Antwerpen Bart De Wever op Franstalige radiozender RTL. Hij zei dat de premier met "vrachtwagens vol wit poeder naar Wallonië zou kunnen komen", een verwijzing naar een ludieke actie van De Wever in 2005. Anne Vanrenterghem vroeg Dermine om een reactie.
2025-03-24 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250324 Vredesgesprekken over Oekraïne in Riyad In Saudi-Arabië onderhandelen Amerika en Rusland over een staakt-het-vuren in Oekraïne. Later schuift ook de Oekraïense delegatie aan. De verwachting zijn hoog, maar echte doorbraken blijven voorlopig uit. Expert internationale betrekkingen Laurien Crump komt naar de studio. En hoe werd in het verleden vrede gesloten? Bram Vandeputte en Janne Verschraegen spraken met historica Lorena De Vita en doken in het archief. Carl Devos beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag in 2011 Professor politieke wetenschappen Carl Devos wordt door voormalig onderzoeker aan UGent Hilde Van Liefferinge beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag jaren geleden. Dat brengt de ex-collega van Devos naar buiten in een roman die deze week verschijnt. De advocaat van Devos noemt het een "zaak van eerroof". De UGent zegt dat het "toentertijd als universiteit gefaald heeft". We gaan live naar Willem Van Mullem in Gent. Komt Trabelsi terug naar België? Ex-voetballer Nizar Trabelsi werd in 2001 verdacht een aanslag te willen plegen op de luchtmachtbasis Kleine Brogel. Hij werd daarvoor veroordeeld in ons land. Na zijn straf uitgezeten te hebben, werd hij uitgeleverd aan de VS waar hij nu al 12 jaren gevangen zit. Volgens een recent arrest van het Brussels hof van beroep wordt België nu verplicht werk te maken van zijn terugkeer naar ons land. Dirk Leestmans kon hem de voorbije maanden enkele keren telefonisch spreken.
2025-03-21 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250321 Ondertussen aan het front in Oekraïne Maandag onderhandelt Oekraïne opnieuw met de Verenigde Staten over een gedeeltelijk bestand, maar ondertussen gaat de oorlog onverminderd voort. Rusland lanceerde vannacht een grote drone-aanval, onder meer op havenstad Odessa. Mart de Kruif, oud-commandant landstrijdkrachten in Nederland, komt langs. Familie gijzelaars over hervatten oorlog in Gaza Terwijl het protest tegen Netanyahu toeneemt, voert Israël nieuwe luchtaanvallen uit op Gaza. Josse Willems sprak erover met Ayelet Samerano, de moeder van Israëlische gijzelaar Yonatan. NOS-journalist Sander van Hoorn voorziet duiding in de studio. Hoe oudermishandeling tegengaan? In een woonzorgcentrum in Oudenaarde en een instelling in Kortrijk kwam deze week aan het licht dat kwetsbare bewoners mishandeld werden door een jobstudent. Hoe kunnen medewerkers oudermishandeling sneller herkennen? Débora Votquenne en Janne Verschraegen zochten het uit.
2025-03-20 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250320 Onvoorwaardelijke steun aan Oekraïne? Vandaag zitten alle EU-leiders opnieuw samen in Brussel voor een top over steun aan Oekraïne. EU-buitenlandcommissaris Kaja Kallas wil 2 miljoen artilleriegranaten ter waarde van 5 miljard euro leveren aan de Oekraïners. Keuren de Europese staatshoofden haar plan goed? Steven Van Hecke, professor Europese politiek aan KU Leuven, voorziet duiding en we gaan live naar Rob Heirbaut in Brussel en Hans Jaap Melissen in Oekraïne. Signal een veiliger alternatief voor WhatsApp? Sinds Mark Zuckerberg een nieuw beleid doorvoert op Facebook, Instagram en WhatsApp, heerst er bezorgdheid rond de privacy op de Meta-apps. WhatsApp bewaart namelijk veel informatie over gebruikers. Signal biedt een alternatief hiervoor dat veiliger zou zijn. Tim Verheyden en Lara Richir spraken met de CEO Meredith Whittaker. L'union fait la force De Rode Duivels nemen het vanavond op tegen Oekraïne in de UEFA Nations League. Een belangrijke match, want na veel controverse en enkele teleurstellende toernooien zijn de Rode Duivels veel glans verloren. De bond hoopt dat de supporters terug volop achter de Duivels gaan staan. Kan een nieuwe marketingcampagne daarvoor zorgen? Mattias Tuyls zocht het uit.
2025-03-19 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250319 Stakingsgolf bij het spoor 2025 is nu al het jaar van spoorstakingen. Sinds januari hebben de vakbonden al 19 dagen gestaakt en er lijkt geen einde in zicht. Tot eind juli komen er nog zeker 18 dagen bij. Wie geen alternatief heeft voor de trein moet dus maar op de blaren zitten? Komt de boodschap van de bonden wel aan? Peter Meukens, voorzitter TreinTramBus, gaat in debat met Günther Blauwens, voorzitter ACOD Spoor. Chaos in Turkije In Turkije is Ekrem Imamoglu, populaire burgemeester van Istanbul en de belangrijkste tegenstander van president Erdogan, opgepakt in een groot corruptieonderzoek. Om mogelijk protest tegen te gaan, heeft de regering verboden om te demonstreren en is ook de toegang tot sociale media geblokkeerd. Neemt Erdogan opnieuw een autoritaire bocht? Kathleen vraagt het aan NOS-correspondent Mitra Nazar in Istanbul. Corruptie in Congo Congolees president Tshisekedi ontmoette gisteren Rwandees president Kagame, en sprak met hem over de oorlog in Oost-Congo. Maar dat is niet het enige probleem van Tshisekedi. Congo gaat gebukt onder corruptie door politici en wanbeleid van de overheid. Katrien Vanderschoot maakte er een reportage over in Kinshasa.
2025-03-18 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250318 Telefoongesprek Trump en Poetin “De wereld is vandaag een stuk veiliger geworden!” Zo reageerde een hooggeplaatste medewerker in de regering van Poetin op het telefoongesprek tussen presidenten Trump en Poetin. Hoe is het gesprek verlopen, en wat is er concreet beslist? Bart Aerts sprak met oud-diplomaat Johan Verbeke. Duiding door Jan Balliauw in de studio. Israëlische bombardementen op Gaza Israël heeft de zwaarste luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza sinds het begin van het staakt-het-vuren. Er is ook een evacuatiebevel uitgevaardigd voor verschillende delen in het oosten van de Gazastrook. Netanyahu krijgt internationaal veel kritiek. Ook de families van de gijzelaars vrezen het ergste. We gaan naar Nasrah Habiballah in Oost-Jeruzalem. Bergamo 5 jaar na covid In 2020 was het Italiaanse Bergamo het epicentrum van de corona-uitbraak in Europa. Er vielen 6.000 doden in drie maanden tijd in de stad en directe omgeving. De mortuaria, crematoria en begraafplaatsen konden de vele overlijdens niet verwerken, en daarom werd het leger ingeschakeld. Voor vele mensen is het nog steeds een trauma. Willem Van Mullem sprak erover met de mensen in Bergamo.
2025-03-17 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250317 Zijn massale defensie-uitgaven nodig? Nu de Europese Commissie landen aanzet om meer te investeren in defensie, laait ook in Vlaanderen het debat op over hoeveel geld hiervoor moet worden voorzien en of dit wel de juiste strategie is. Zo zou er nu ook een legerbasis in Aalter bijkomen. Burgemeester en oud-defensieminister Pieter De Crem (CD&V) vindt dit een goed plan, maar stoot op weerstand van oppositielid en Vlaams fractieleider voor Groen Mieke Schauvlieghe. Is een extra legerbasis nodig? En moeten er ook meer Europese kernwapens komen? PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw gaat in debat met Europarlementslid Wouter Beke van CD&V. Komt MR naar Vlaanderen? Vandaag kondigde Georges-Louis Bouchez aan dat Rudy Aernoudt zijn nieuwe kabinetschef wordt. Aernoudt was eerder in zijn carrière hoofdeconoom bij de Europese Commissie en leidde het kabinet van voormalig Vlaams minister van Economie Fientje Moerman. Volgens Bouchez is deze aanstelling onderdeel van 'de wens om het MR-project te verspreiden in Vlaanderen'. Staat de MR in 2029 op het Vlaamse stembiljet? Oplossing Brusselse formatie blijft uit Open VLD stapt niet in een Brusselse regering zonder N-VA. Hierdoor stuikt de geplande meerderheid van informateurs Elke Van den Brandt en Christophe De Beukelaer met MR, PS, Les Engagés, Groen, Vooruit, Open VLD en CD&V in elkaar. Brussels Open VLD-kopstuk Frédéric De Gucht vindt dat het nu aan de PS is om een meerderheid te vinden. Rik Van Cauwelaert, journalist bij De Tijd, geeft zijn analyse.
2025-03-14 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250314 Wapenstilstand? De Amerikaans president Trump is tevreden over de gesprekken met Rusland over een staakt-het-vuren in Oekraïne. Ook Vladimir Poetin liet daarnet positieve signalen horen. Ook al had de Russische president heel wat vragen geopperd. Waar staan we nu na een week van intens diplomatiek overleg? Thomas De Graeve geeft een laatste stand van zaken vanuit Washington. 5 jaar corona Vijf jaar geleden ging België in lockdown, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook woonzorgcentra werden gesloten voor bezoek, vele mensen konden alleen maar met hun familie communiceren via de raam of de computer. Zelfs om afscheid te nemen. Débora Votquenne ging langs bij het woonzorgcentrum waar Terzake vijf jaar geleden ook een reportage maakte. Welke lessen hebben we getrokken? Kathleen legt het voor aan viroloog Steven Van Gucht. Duterte De Filipijnse oud-president Rodrigo Duterte verscheen vandaag voor de eerste keer voor het Internationaal Strafhof (ICC). Hij wordt verdacht van tienduizenden moorden in zijn oorlog tegen drugs. Débora Votquenne sprak erover met Chris Van den Wyngaert, voormalig rechter bij het ICC. Waarom moet standbeeld in Brussel weg? De Warandeberg in Brussel krijgt een nieuw stadspark, en daarin is geen ruimte voor het beeldhouwwerk ‘De Rijpheid’ van Victor Rousseau. Maar waarom moet het weg? Stein Falk en Janne Verschraegen zochten het uit.
2025-03-13 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250313 Gaat Rusland akkoord met staakt-het-vuren? President Poetin zegt dat hij in principe een staakt-het-vuren in Oekraïne ziet zitten, maar stelt wel enkele voorwaarden. Wat betekent deze aankondiging nu? Geert Groot Koerkamp reageert vanuit Moskou. En ondertussen ontving president Trump NAVO-leider Mark Rutte in het Witte Huis. David Criekemans, professor Internationale Politiek (UAntwerpen), komt naar de studio. Interview met Bart De Wever De premier Bart De Wever stelde vandaag niet alleen bezorgde kinderen gerust, maar sprak ook met Pieterjan De Smedt over handel en defensie. Ook reageert de premier op vragen over Wallonië en kandidaat-voorzitter Valerie Van Peel. Crisisoverleg in Nederland Crisis in de Nederlandse politiek, omdat premier Dick Schoof het EU-defensieplan goedkeurde terwijl de Tweede Kamer dat deze week wegstemde. Nota bene door de partijen van de eigen meerderheid. Toch blijft de premier op zijn strepen staan in het crisisoverleg. Komen ze er wel uit? Politiek journalist Arjan Noorlander duidt vanuit Den Haag.
2025-03-12 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250312 Staakt-het-vuren in Oekraïne? Oekraïne en de Verenigde Staten zijn tot een akkoord gekomen over een mogelijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Met dit voorstel zou er na drie jaar oorlog een pauze komen van 30 dagen. Maar Rusland moet het nog goedkeuren. Geert Groot Koerkamp is in Moskou. We blikken ook terug op de geopolitieke rollercoaster van de afgelopen maand tussen Trump en Poetin. Analist Rusland Jan Balliauw komt naar de studio. Hybride oorlogsvoering Rusland voert niet alleen oorlog met soldaten en wapens, maar met tal van middelen in zogenaamde hybride aanvallen. Ook in België worden mensen geronseld om te spioneren en saboteren. Onze collega’s gingen undercover in pro-Russische hackersgroepen en geven hun verslag. Tarievenoorlog van Trump De Verenigde Staten voert vanaf vandaag importtarieven in van 25 procent op aluminium en staal voor alle handelspartners, waaronder de EU en buurland Canada. De Europese Unie gaat in de tegenaanval met vanaf april extra heffingen op verschillende Amerikaanse producten en ook Canada zal een gelijkaardige maatregel treffen. Hoe zal de Verenigde Staten hierop reageren? We vragen het aan Janyce McGregor in Canada en Thomas De Graeve in Washington DC.
2025-03-11 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250311 Vredesgesprekken In Saudi-Arabië zaten de vertegenwoordigers van Oekraïne en de VS samen om te onderhandelen over een staakt-het-vuren. Na de opmerkelijke ruzie tussen Zelensky en Trump was het de eerste keer dat de delegaties elkaar ontmoeten. Er was al meteen resutlaat: de VS gaat Oekraïne opnieuw van inlichtingen te voorzien. Jens Franssen geeft meer duiding. In Parijs zaten vandaag de Europese legerleiders samen. Eén van de punten die besproken werden, was het inzetten van Franse kernwapens. Hoe groot is de macht van Frankrijk? Recessie door Trump? Trump kondigde vandaag nieuwe importtarieven aan. Hij verdubbelt de importheffingen op staal en aluminium uit Canada naar 50 procent. Intussen kleuren de beurzen rood. Wat is er aan de hand? Pieterjan legt het voor aan Matthias Matthijs, professor politieke economie aan de John Hopkins Universiteit. Hoe medicijnentekort vermijden? Voor medicijnen is Europa erg afhankelijk van andere landen, zoals China. Daarom heeft de Europese Commissie een Critical Medicines Act voorgesteld. Want wat als andere landen medicatie gaan inzetten als oorlogsmiddel? Elf Europese ministers van Volksgezondheid vragen in een brief om hiervoor defensiebudget te gebruiken. Belgische minister Frank Vandenbroucke schreef mee aan de brief en komt naar de studio.
2025-03-10 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250310 Valerie Van Peel maakt comeback Verrassend nieuws gisteren: Valerie Van Peel keert terug naar de politiek en doet daarbij een gooi naar het voorzitterschap van N-VA. Van Peel liet vorig jaar de politiek achter zich, nadat haar asbestvoorstel voor de vierde keer werd weggestemd. Toch bleef ze in contact met de partij, en wil ze opnieuw iets betekenen in de maatschappij. Als eerste kandidaat-voorzitter voor N-VA, licht ze haar beslissing toe in de studio. Oplaaiend geweld in Syrië Syrië kende de afgelopen dagen de dodelijkste uitbarsting van geweld sinds het conflict 14 jaar geleden begon. De Alawieten, aanhangers van voormalig president Assad, en het nieuwe regime in Syrië staan lijnrecht tegenover elkaar. Wat is er precies aan de hand? Syriëkenner Mohammad Kanfash (Universiteit Utrecht) geeft context. Abortuspionier Rein Bellens Is de strijd rond abortus gestreden? Volgens Rein Bellens niet. Zij is één van de eerste abortusartsen in België en hielp al vrouwen toen dat nog illegaal was. In haar boek ‘Mijn strijd voor abortus’ schrijft ze over haar ervaringen in de jaren 80, toen ze samen met tientallen anderen voor het gerecht moest verschijnen. Dirk Leestmans sprak met haar.
2025-03-07 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250307 Hoeveel geld zal naar defensie en Oekraïne gaan? Op de speciale EU-top gisteren werd een akkoord gevonden over het versterken van defensie. Met het 'ReArm Europe' plan mikt Von der Leyen op 800 miljard euro aan investeringen. Maar hoeveel geld hiervan komt uit België? Gwendolyn Rutten, Vlaams parlementslid van Open VLD, en Axel Ronse, federaal fractieleider van N-VA, gaan in debat over de noodzaak van deze maatregelen. Gaza ligt onder het puin Terwijl de ogen van de wereld op Oekraïne gericht zijn, hangt het bestand in Gaza aan een zijden draadje. Alle humanitaire hulp is stopgezet en de bevolking leeft er tussen het puin. Onze collega's van Nieuwsuur volgden een vader die met zijn blote handen het lichaam van zijn zoon opgraaft. Midden-Oosten-expert Erwin van Veen bespreekt de situatie tussen Israël en Hamas.
2025-03-06 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250306 Historische EU-top Nu Amerika de steun aan Oekraïne heeft stopgezet, schiet Europa in actie met belangrijkste EU-top in decennia. Premier Bart De Wever ontmoet met EU-leiders om een akkoord te sluiten over grotere investeringen in defensie. Maar willen alle landen hieraan meedoen? Willem Van Mullem is ter plaatse. Annelies Beck praat in de studio met Jonathan Holslag, professor internationale politiek, en Hendrik Vos, professor Europese politiek (UGent). Waarom is deze top zo belangrijk? Wat zijn de geopolitieke gevolgen? En welke rol speelt China?
2025-03-05 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250305 Duitsland neemt drastische maatregelen Toekomstig Duits bondskanselier Merz stelt een nieuw akkoord voor dat de schuldenrem achterwege laat. Het land zal zo ongelimiteerd kunnen investeren in defensie. Er komt ook een enorm fonds van 500 miljard euro voor de infrastructuur en economie. Maar wat zijn de risico’s van zo’n ingrijpende beslissing? Correspondent Chiem Balduk licht toe vanuit Berlijn. Tarievenoorlog van Trump In zijn toespraak aan het Amerikaanse Congres gisteren herhaalde president Trump zijn maatregelen om Amerika terug groot te maken. Eén van zijn stokpaardjes zijn de handelstarieven. De importtarieven tegen Canada, Mexico en China zijn al ingegaan. Trump kijkt ook naar de Europese Unie. Wat zullen de gevolgen zijn? En houdt Trump nog bondgenoten over? Annelies legt het voor aan Bart Kerremans, professor Amerikaanse politiek (KU Leuven), en Ferdi De Ville, professor politieke economie (UGent). Toespraak Macron Om 20u spreekt president Macron de Franse bevolking toe. Correspondent Frank Renout geeft een update.
2025-03-04 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250304 Von der Leyen wil Europa herbewapenen 800 miljard euro. Dat bedrag wil Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vrijmaken om Europa te herbewapenen en Oekraïne te ondersteunen. Defensieminister Theo Francken reageert vanuit India. Professor Europese politiek Steven Van Hecke komt naar de studio. Vlaamse defensie-industrie Wat kan de Vlaamse industrie betekenen in het plan van Von der Leyen om fors te investeren in defensie? Willem Van Mullem trok naar bedrijven OIP Sensor Systems in Oudenaarde en Exail Robotics in Oostende. Ondertussen aan het front Terwijl Europa de steun aan Oekraïne opschaalt, besloot Amerikaans president Trump alle militaire hulp voor de Oekraïners te pauzeren. Ondertussen blijven de gevechten doorgaan. Wat is de situatie momenteel aan het front? Een verslag van oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen.
2025-03-03 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250303 Sinds de hallucinante vertoning in het Witte Huis vrijdag tussen Trump en Zelensky is het alle hens aan dek voor de Europese leiders. Want wat als Trump de Amerikaanse steun intrekt voor Oekraïne? Of hij beslist uit de NAVO te stappen? Brits premier Starmer organiseerde dit weekend een top in Londen. Wat is hier besproken en beslist? En kunnen de NAVO en de EU zonder de VS? Jan Balliauw en Michelle Haas komen naar de studio.
2025-02-28 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250228 Bitsig gesprek tussen Trump en Zelensky Het waren ongezien beelden vanuit het Witte Huis. President Trump en vicepresident J.D. Vance ontvangen Oekraïens president Zelensky. Het gesprek ontaardde in een ongezien bitsige discussie. Trump beschuldigde Zelensky "te gokken met de Derde Wereldoorlog". Professor internationale politiek David Criekemans keek naar de onthutsende beelden en duidt in de studio. Rusthuismoord In een woonzorgcentrum in Dentergem stak een 90-jarige bewoners vannacht 3 andere bewoners neer. Twee mensen overleefden het niet, een derde persoon is in kritieke toestand. Opmerkelijk is dat de man zijn vrouw vermoordde met een hamer in 2021. Hij werd toen ontoerekeningsvatbaar verklaard, hij zou aan dementie lijden. Er werd beslist om de man te interneren. De gebeurtenis vannacht roept vele vragen op. Hoe kwam hij in het woonzorgcentrum terecht? Kathleen legt het voor aan meester Amélie Vandenberghe, advocaat van de dader. Een chatbot als vriend De evolutie van artificiële intelligentie, AI, gebeurt razendsnel. Er zijn intelligente chatbots waar je mee kunt communiceren. Zij bieden zelfs gezelschap. Zo krijgen mensen de illusie dat het een vriend wordt. Maar volgens recent onderzoek houdt dit gevaren in. Débora Votquenne en Sofie Vaes legden het voor aan 3 mensen die met een chatbot communiceren. Mieke De Ketelaere is AI-expert en komt naar de studio. Hoe (on)veilig is wielrennen? Het wielerseizoen gaat morgen van start. Vorig seizoen vonden verschillende ongevallen plaats. Hoe veilig of onveilig is de sport? En leren de wielrenners en organisatoren hieruit? Bart Aerts zocht het uit.
2025-02-27 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250227 Trump en Starmer Vandaag ontvangt Amerikaans president Trump de Britse premier Keir Starmer. Net als Frans president Macron wil Starmer Trump ervan overtuigen dat Europa mee aan de tafel moet zitten bij de onderhandelingen over Oekraïne. Duiding door Bert De Vroey. Impact importtarieven op Vlaamse bedrijven Trump kondigde ook aan dat de VS importtarieven van 25% op alle Europese producten zullen heffen. Volgens VOKA zal dit 6 tot 12 miljard euro per jaar kosten aan. Hoe moet Vlaanderen reageren? Pieterjan De Smedt legt het voor aan Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA). PKK-leider roept op tot ontwapening De leider van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, Abdullah Öcalan, heeft vanuit de gevangenis opgeroepen tot ontmanteling. Dit kan het einde betekenen van 40 jaar gewapende strijd tussen de PKK en de Turkse staat. Turkije-expert Dries Lesage (UGent) geeft meer uitleg. Vlaanderen als voorbeeld Met het Sigmaplan wil de Vlaamse overheid voorbereid zijn op overstromingen. Een buitenlandse delegatie met adviseurs uit Nederlandse, Franse en Britse overzeegebieden kwamen kijken hoe Vlaanderen dit precies aanpakt. Want verschillende landen kampen al met de gevolgen van de klimaatopwarming. Een reportage van Hilde Mertens.
2025-02-26 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250226 Grondstoffendeal Oekraïne en de Verenigde Staten sloten een deal rond de zeldzame grondstoffen die in Oekraïne te vinden zijn. Wat staat er precies in de deal? En wie wint het meeste erbij? Duiding door Thijs Van de Graaf, professor internationale politiek (UGent). Russische oorlogsdreiging Wat als Poetin andere landen binnenvalt? Terwijl dit voor de meeste West-Europese landen nog een hypothetische vraag is, is het bittere ernst in Polen en de Baltische Staten. Zij nemen de Russische dreiging zeer ernstig. Annelies sprak erover met Gabrielius Landsbergis, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Litouwen. Saskia Dekkers van Nieuwsuur was onlangs in Litouwen en zag hoe men zich er voorbereidt op de oorlog. Waar moet Vlaams Parlement over debatteren? Moet het Vlaams Parlement debatteren over het WK Baanwielrennen? Moet het niet meer gaan over de oorlogsdreiging en geopolitieke uitdagingen? Die vraag stelde Gwendolyn Rutten (Open Vld) vorige week. Een terechte vraag? Pieterjan De Smedt legde het voor aan de parlementsleden.
2025-02-25 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250225 Europese leiders proberen Trump te paaien Washington is tegenwoordig een populaire bestemming voor Europese toppolitici. Gisteren sprak Trump met Frans president Emmanuel Macron, donderdag komt Brits premier Starmer op bezoek. Vandaag ontmoet EU-buitenlandchef Kaja Kallas de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio. Wat is de impact van het Europese charmeoffensief op een mogelijke vrede in Oekraïne? We gaan live naar Bert De Vroey in Washington en Geert Groot Koerkamp in Moskou. Kabila doet Tshisekedi wankelen In een opiniestuk in de Zuid-Afrikaanse Sunday Times noemde de voormalige Congolese president Joseph Kabila zijn opvolger Félix Tshisekedi een dictator. Hij hield ook een pleidooi om de mensenrechten van de Congolese bevolking te resepcteren. Stuurt Kabila samen met de M23-rebellen aan op een regimewissel? Stijn Vercruysse voorziet duiding. Wordt oorlog in Gaza hervat? Komende zaterdag moet de tweede fase van het bestand tussen Israël en Hamas ingaan. Netanyahu liet echter weten 600 Palestijnse gevangenen niet vrij te laten zolang Hamas niet verzekert dat de volgende Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten "zonder vernederende ceremonies". Bereidt de Israëlische premier een herstart van de oorlog voor? Annelies vraagt het aan Inge Vrancken.
2025-02-24 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250224 3 jaar oorlog in Oekraïne Op 24 februari 2022, precies 3 jaar geleden, viel het Russisch leger Oekraïne binnen. Vandaag is ongeveer 20 procent van het land in handen van de Russen. Volgens schattingen van BBC lieten zo'n 70.000 Oekraïense soldaten het leven. Aan Russische kant zijn er waarschijnlijk tussen 170.000 en 230.000 militairen gesneuveld. Hoe geraken we uit deze oorlog? En welke rol moet Europa spelen in een mogelijke vrede? Pieterjan praat met Frederik Vansina, Chef Defensie bij het Belgische leger, en Caroline de Gruyter, Europa-correspondent bij NRC. Duitse kaarten geschud De CDU-CSU van Friedrich Merz heeft met 28,6% van de stemmen de Duitse verkiezingen gewonnen. Merz liet verstaan dat hij voor Pasen een nieuwe regering op de been wil brengen. Hoogstwaarschijnlijk met de sociaaldemocratische SPD van huidig bondskanselier Olaf Scholz, die hun slechtste resultaat in 135 jaar behaalden. Zal Merz er met een krappe meerderheid in slagen om een daadkrachtig beleid te voeren? En hoe stevig zal de oppositie van het versterkte radicaal-rechtse AfD zijn? Bram Vandeputte geeft duiding vanuit Berlijn. Burgemeester Van Doesburg Vanavond legt Els van Doesburg de eed af als burgemeester van Antwerpen op de gemeenteraad. De huidige schepen voor Sociale Zaken krijgt de sjerp door het vertrek van Bart De Wever naar de Wetstraat 16. Van Doesburg wordt de jongste burgemeester ooit in het Schoon Verdiep. Bart Aerts kon haar deze middag interviewen.
2025-02-21 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250221 Wat nu met Brusselse formatie? Acht maanden na de verkiezingen zitten de Brusselaars nog steeds zonder regering. Deze middag besloot David Leisterh (MR) te stoppen als Brussels formateur. Hij zegt dat PS nu aan zet is. Willem Van Mullem kon hem spreken. Wie wordt nu formateur? Zal het wel lukken als PS het voortouw neemt? En vooral: waar blijft de sense of urgency in een gewest met bloedrode begrotingscijfers en in de grip van drugsgeweld? Annelies praat erover met Dorian de Meeûs, hoofdredacteur La Libre Belgique. Impact van oorlog in Oekraïne in Duitsland Zondag trekken de Duitsers naar de stembus en kiezen ze een nieuwe bondskanselier. De oorlog in Oekraïne komt ook aan bod in de politieke campagnes, en de moeilijke relatie met Rusland. Een reportage van Bram Vandeputte. Europese politici op CPAC Elk jaar is CPAC, wat staat voor Conservative Political Action Conference, de ontmoetingsplaats voor conservatieve politici en groepen in de Verenigde Staten. Met Trump als president is de MAGA-beweging sterk vertegenwoordigd, met Elon Musk en Steve Bannon. Er zijn ook verschillende Europese politici aanwezig, zoals Nigel Farage en Tom Vandendriessche. Bert De Vroey volgde de conferentie en kon met hen spreken.
2025-02-20 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250220 Geweld in Anderlecht De burgemeesters en lokale politie van Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis vragen extra middelen in de strijd tegen het drugsgeweld. Op een persconferentie vandaag spraken ze over een “crisis”. Jurgen De Landsheer, korpschef politiezone Zuid, werd geïnterviewd door Helen Goedgebeur. Stein Falk sprak met bezorgde bewoners. En het ziet er niet naar uit dat er snel een Brusselse regering komt, de impasse is compleet. Waarom komen er geen nieuwe verkiezingen? Pieterjan De Smedt legt het voor aan Stefan Sottiaux, professor grondwettelijk recht (KU Leuven), en Dave Sinardet, politicoloog (VUB). Duitse economie in het slop De Duitse economie doet het niet goed. En dat is een belangrijk vthema bij de komende verkiezingen. Bram Vandeputte sprak met arbeiders van Volkswagen en met twee CEO’s. Wat zijn de grootste problemen en wat moet de overheid volgens hen doen? September 5 Tijdens de nacht van 4 op 5 september 1972 vond een gijzelingsdrama plaats op de Olympische Spelen in München. Elf Israëlische atleten en officials werden gegijzeld door de Palestijnse terreurgroep Black September. De sportredactie van de Amerikaanse zender ABC was ter plaatse en filmde het hele gebeuren. Het was de eerste keer dat het publiek een terroristische daad live kon volgen op tv, met alle gevolgen van dien. De film ‘September 5’ speelt zich af die nacht op de ABC-redactie. Débora Votquenne sprak met Geoffrey Mason, die erbij was in 1972.
2025-02-19 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250219 Trump noemt Zelenski "dictator" Donald Trump gaat fors tekeer tegen de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Op zijn eigen socialemediakanaal Truth Social noemt hij Zelenski een "dictator zonder verkiezingen" en waarschuwt hij dat de president maar beter snel kan handelen, of hij heeft geen land meer. We gaan live naar Bert De Vroey in Washington en Geert Groot Koerkamp in Moskou. Professor economie Koen Schoors (UGent) schuift mee aan tafel in de studio. Ondertussen sluit premier Bart De Wever aan bij een digitaal topoverleg over Oekraïne. Pieterjan De Smedt geeft een laatste stand van zaken. En hoe kijken studenten in de les Amerikaanse politiek naar de uitspraken van Trump? Een reportage van Josse Willems. Duitsland kiest: Gelsenkirchen Zondag trekken de Duitsers opnieuw naar de stembus. Bram Vandeputte sprak met de inwoners van Gelsenkirchen, één van de armste steden van het land, waar AfD het momenteel goed doet in de peilingen. Waarom slaagt radicaalrechts erin de kiezers te overtuigen in de traditioneel rode industriestad?
2025-02-18 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250218 Onderhandelingen over Oekraïne De ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en Rusland hebben elkaar ontmoet in Saudi-Arabië. Op de agenda stond vooral de oorlog in Oekraïne. Pieterjan praat erover in de studio met voormalig secretaris-generaal van de NAVO, Willy Claes, en met professor internationale politiek Fabienne Bossuyt (UGent). Interview met Kaja Kallas De Europese Unie is niet betrokken bij de onderhandelingen. Heeft de EU nog een rol te spelen of is het haar macht kwijt? Willem Van Mullem kon Kaja Kallas, hoge vertegenwoordiger buitenlands beleid EU, erover interviewen. Verdrag van München in 1938 Bij de onderhandelingen nu tussen de VS en Rusland valt wel eens de vergelijking met het Verdrag van München dat beklonken werd in 1938 tussen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië. Het ging toen over Tsjechoslowakije maar dat land zat niet mee aan tafel. En één jaar later viel Hitler Polen binnen. Is de vergelijking terecht? Wat vinden Vlaamse partijen? De EU en de VS verwachten dat landen meer investeren in Defensie. Wat moet België doen? Anne Vanrenterghem legt het voor aan verschillende Vlaamse politici.
2025-02-17 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250217 Breuk in trans-Atlantische relatie? Morgen zitten onderhandelaars van de Verenigde Staten en Rusland samen in Saudi-Arabië om de eerste diplomatieke stappen te zetten naar het einde van de oorlog in Oekraïne. De EU en Oekraïne zelf zijn voorlopig niet uitgenodigd aan de onderhandelingstafel. Betekent dit een definitieve breuk in de trans-Atlantische relatie? Bart Kerremans, professor Amerikaanse politiek aan KU Leuven, en Hendrik Vos, professor Europese politiek aan UGent, komen naar de studio. Ondertussen houdt de Franse president Macron een spoedoverleg met zeven Europese landen om te praten over de oorlog in Oekraïne en de plannen van de VS. Ook de premier van het Verenigd Koninkrijk Keir Starmer is aanwezig, hij gaf aan zich “klaar en bereid” te tonen om Britse soldaten naar Oekraïne te sturen om in te staan voor de veiligheid. Steven Decraene en Lia van Bekhoven brengen live verslag uit vanuit Parijs en Londen. Bukavu onder controle M23 De Oost-Congolese miljoenenstad Bukavu is in handen gevallen van de door Rwanda gesteunde M23 rebellen. Wat betekent dit voor de inwoners van de stad? We gaan live naar reporter Stijn Vercruysse die vandaag de binnenstad introk.
2025-02-14 20:00:00 https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/terzake/2025/terzake-d20250214 M23-rebellen bereiken Bukavu Na Goma nemen de rebellen van M23 nu ook Bukavu in, de hoofdstad van de provincie Zuid-Kivu in Oost-Congo. Stijn Vercruysse en zijn ploeg zijn ter plaatse. Grondstoffen in Oekraïne Oekraïne heeft een plan bezorgd aan de VS. In ruil voor grondstoffen en mineralen vraagt president Zelenski Amerikaanse steun tegen Rusland. Kan dit een deel worden van het vredesakkoord? Kathleen legt het voor aan David Criekemans, professor internationale politiek (UAntwerpen). Goudprijs bereikt nieuw record De goudprijs stond al hoog, en heeft nu een nieuw record verbroken na de uitspraken van Amerikaans president Donald Trump over heffingen op staal- en aluminiumimporten. Waarom stijgt de prijs van goud hierdoor? En is het nu het moment om goud te verkopen? Bart Aerts vroeg het aan een goudkoper. Aanslag München Een jonge Afghaan reed gisteren in op een menigte in München. Er raakten 36 mensen gewond, sommigen zijn er ernstig aan toe. Het is de zoveelste gewelddaad in Duitsland. Wat is er aan de hand? En zal dit politieke gevolgen hebben? Duiding door Bram Vandeputte.